Регулаторите на Европейския съюз (ЕС) в сряда наложиха стотици милиони глоби на

...
Регулаторите на Европейския съюз (ЕС) в сряда наложиха стотици милиони глоби на
Коментари Харесай

ЕС глоби Meta с 390 млн. евро за нарушения на поверителността

Регулаторите на Европейския съюз (ЕС) в сряда  постановиха стотици милиони санкции на компанията-майка на Фейсбук Meta за нарушавания на поверителността и не разрешиха на компанията да принуждава потребителите в 27-членния блок да се съгласяват с персонализирани реклами въз основа на тяхната онлайн интензивност.

Комисията за отбрана на данните н а Ирландия наложи две санкции на обща стойност от 390 милиона евро в решението си в два случая. Компанията разгласи, че ще апелира.

Решение по трети случай, включващ услугата за известия WhatsApp на Meta, се чака по-късно този месец.

Припомняме, че Meta и други огромни софтуерни компании са подложени на напън от разпоредбите за дискретност на Европейски Съюз, които са едни от най-строгите в света.
 Ирландски регулатор санкции Meta с 265 млн. евро
Ирландски регулатор санкции Meta с 265 млн. евро

Компанията е нарушила Общия правилник за отбрана на данните в Европа

Ирландският контролен орган - водещият европейски регулатор на Meta за дискретност на данните, защото районното му ръководство е в Дъблин - санкции компанията с 210 милиона евро за нарушавания на разпоредбите за дискретност на данните на Европейски Съюз от Фейсбук и наложи още 180 милиона евро за нарушавания от Instagram.

Решението е по  жалби, подадени през май 2018 г ., когато влязоха в действие разпоредбите за дискретност на 27-членния блок, известни като Общия правилник за отбрана на данните или GDPR.

Преди това Meta разчиташе на приемане на осведомено единодушие от потребителите за обработка на техните персонални данни, с цел да им дава персонализирани реклами.

 Фейсбук към този момент е Meta Обновена
Фейсбук към този момент е Meta

Новината разгласи Марк Зукърбърг

Meta има три месеца, с цел да подсигурява , че дава отговор на разпоредбите на Европейски Съюз, макар че решението не прецизира какво би трябвало да направи компанията. Meta означи, че решението не ѝ пречи да демонстрира персонализирани реклами, то обгръща единствено правно съображение за обработка на потребителски данни.

Припомняме, че през декевмри,, обвиняващ Фейсбук, че разрешава на Cambridge Analytica и други трети страни да имат достъп до персоналната информация на потребителите.

Споразумението позволява изказванията на потребителите, че Фейсбук е нарушил федералните и щатските закони, като е разрешил на желаните снабдители и сътрудници на компанията да събират персоналните им данни без единодушие. Това е най-големият до момента в колективен иск за дискретност на данните в Съединени американски щати и най-вече, което Meta е плащала в миналото за разрешаване на групов иск.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР